Stavgångare

 


Ett par dagars ruskväder avlöstes av en solig och nästan varm eftermiddag igår. Inspirerad av en idog granne tog jag fram stavarna och gick en sväng upp mot åsen. De rytmiska stavtagen satte igång fantasin och minnet. Skrev inte jag om detta med stavgång i den gamla romanen "Ryssvärme"?

Tittade i boken när jag kom hem. Jo visst. Kriminalkommissarie Bergströms hustru hade synpunkter på makens kosthållning och köpte honom ett par gåstavar. Läs vidare i klippet som följer. Bothnia som nämns i texten är i boken ett fiktivt ishockeylag från Luleå.

----------------------

Hon tyckte att han levde med sina plikter både dag och natt. 

– Du kommer att ta ihjäl dig om du inte lär dig att koppla av, brukade hon varna och han visste då att hon skulle komma med något förslag om en annan inriktning.

 Det kunde röra sig om ändrad kosthållning. Hur nu den skulle kunna bli bättre, han var gift med en dietist, men mest tjatade hon om att han skulle börja motionera. Han kunde skratta åt hennes pikar, men ibland tröttnade han på hennes eviga nypande på valkarna runt midjan. 

Stavgången tog nog priset. I höstas hade hon kommit hem med två par. Sen mötte de Bothnias hockeylag i motionsspåret. 

 – Går det trögt? Du har felvallat Bergström! Du har för korta skidor Bergström! Kolla grabbar, två exemplar av den ovanliga arten stavgångare. Dom häckar visst här! 

Stavarna kom till användning en gång.

-------------------

Man ska aldrig säga aldrig. När boken skrevs ( 2003 - utgiven 2010) var stavgång ett ganska nytt påfund och lockade till många leenden. -  Stavar på barmark? Nej, inget för mig. Men man kan ju ändra sig och faktiskt ingen dum motionsform. Det gäller att trimma hela kroppen och armpendlingen gör viss nytta.

I skrivande stund ser det ut som om vi får leva med både corona och Trump en tid till. Men än inte presidentvalet i USA helt klart,  rösträkning pågår så vi får vänta och se. 

-Ja vad hittar du på nuförtiden? frågade en bekant på affären igår. Fick tänka till men kom fram till att dagarna fylls, på ett eller annat sätt.

 Ingen panik, men jag kan inte låta bli att läsa Hemnets annonser och följa marknaden på hus- och lägenhetsfronten. Man kunde tro att prisutvecklingen skulle stanna upp nu i osäkra tider. Tvärtom, det har varit säljarnas marknad en tid.

Intressent är att  vissa fastighetsmäklare skriver närmst korta noveller omkring det objekt de försöker sälja. Bara genom att läsa texten ska man bringas in i en känsla av trivsel och tillfredställelse i just det huset. Nja, jag föredrar nog den mer traditionella presentationen av faktauppgifter. Nån begåvad skrivare har jag inte funnit - i alla fall i de annonser jag läst.

Avslutar med ett kort på ett gäng kusiner som sammanstrålade här i Lidköping förra veckan.

Till nästa gång. Ha det gott! 



Populära inlägg i den här bloggen

Nyskrivet

Glimtar ur ett författarliv - en betraktelse från 2004

Palt