Blandade skurar

Min egen deadline närmar sig. Ett blogginlägg under juli månad borde det bli. Senast i juni en rapport från en resa i minnen och nutid hela vägen upp till Riksgränsens midsommarsnö och tillbaka till Lidköping. Därefter har hemmet blivit vår bas och Lena återgått till sina sysslor bland de vårdbehövande i stan. Nu vidtar ännu ett par veckors ledighet för hennes del och semesterkänslan infinner sig också hos pensionären i familjen.
Blandad väderlek kan sammanfatta de gångna veckorna. Kanske med övervikt för ganska ruggiga dagar som en sannare beskrivning. Enligt Göteborgs-Posten får vi gå tillbaka till 1962 för att hitta en svalare julimånad.

Och det är ju inte alltid som sommarvädret blir som vi önskar när skollov och semestrar väntar. Hittade en anteckning som jag gjorde 1987 då vi flyttat upp till Skellefteå efter 12 år på ett par olika adresser i Skövde. Raderna skrevs den 1 september 1987 i huset på Björnvägen i Skellefteå.

" Sommaren 1987 är obönhörligen slut och svenska folket konstaterar snopet: Var det allt?
Inte för att Skellefteå haft sämre väder än övriga landet, men faktum är att Kågebadet haft glasskiosken öppen under nio(9) dagar på hela sommaren. En måttstock så god som någon.
Lena säger sig älska den klara luften och de vackra höstfärgerna.
Visst, där är vi överens. Men kunde vi inte fått lite sommar först? "

Förde ingen riktig dagbok på den tiden och har egentligen aldrig gjort, men spridda noteringar finns som ett stöd för minnet. Frågan är hur mycket som suttit fast utan dem och gamla fotoalbum. Jo, en del kommer man ihåg utan annat stöd än själva minnet.
Som nån fadäs i skolsalen. Svarade jag inte Sveaborg på en fråga från läraren under en historielektion på realskolan? Och klassen skrattade. Minnet är dock vagt och det rätta svaret har jag glömt. Men skratten sitter kvar.
Men bland noteringar och bilder kan man ju välja ljusare stunder. " Räkna de lyckliga stunderna blott" kan ju vara en taktik. Som med somrar, man tenderar att glömma regndagar.

"Det kommer väl en hälsning från sydligare breddgrader nu då ni får semester" sa Kalle när vi talades vid igår.
Tror inte det, inte i år - svarade jag.
Inte under rådande omständigheter, som det heter.

Sköt om er. Så hörs vi! Ha de!


Edith klagar inte på sommarvädret


Populära inlägg i den här bloggen

Nyskrivet

Glimtar ur ett författarliv - en betraktelse från 2004

Palt