Repris från 2013 - Sensommar

Med jämna mellanrum kommer att publiceras en del äldre inlägg från min tidigare blogg som var igång mellan år 2011 och 2018.
Håll till godo:




Sensommar


En knapp månad till är dagen längre än natten. Efter höstdagjämningen går vi in i den mörka årstiden och inte förrän slutet av december blir dagarna längre. Konstigt nog står man ut med beckmörkret som råder i god tid före middagen, redan vid 16-snåret. Bara tanken på att alla kvällstimmar släcks ner känns främmande och nästan obehaglig idag.

Den här tisdagsmorgonen är just så ljus och vacker som den bör vara för att lagras i minnet och tas fram i kylan, längre fram. Alla har inte möjlighet att ta en promenad eller ens vistas ute, men glimtar av sensommaren når ändå de flesta.

Mitt minne kan vara en aning oskarpt, men jag har länge menat att den här tiden, vid skolstarten, ofta sammanföll med ovanligt bra väder, åtminstone när året delades in av höst- och vårtermin. Och dessemellan det alltför korta sommarlovet.
 Utan att kolla finns det nog noterat i en av mina böcker.  Min produktion sträcker sig bara till två i antal, så konstigt vore om jag inte kunde min text nästan utantill. Omskrivningar och omläsningar har cementerat vissa rader och de poppar upp i minnet med jämna mellanrum.

Småstaden har återgått i normalläge. Skolan här bredvid lever upp.
 Barnen lever om, kanske värre än någonsin. Har förstaklassare någonsin skrikit så högt som nu, ett drygt decennium in på 2000-talet. Finns studie? Med decibellstaplar i diagramform?

Arbetsplatserna är besatta, semestrarna över. 
 Skänker en tanke till alla kundtjänstemän och -kvinnor ( alltså samtliga som har med folk att göra) som ska betjäna allmänheten  efter den varma sommaren. Alla kunder som ska ta tag i uppgifter och ärenden som blivit liggande medan de fångat dagen. Och som nu ska ha  hjälp direkt - alla på en gång.

De något äldre barnen ses cykla till skolan, ena handen på styret, den andra skickligt hanterande telefonen. Uppkopplingen får inte brytas. 
  Sjukan har även nått den äldre generationen, med kroniska symtom som följd hos många. En upplevelse utan delning är ingen upplevelse. En läst bok utan delning är ingen läst bok. Ett utfört arbete på arbetet är inget arbete utan delning. 
  Men de äldre borde väl blivit kloka nog att kunna bryta med dåliga vanor, lägga tid på nåt vettigare än att hänga på Facebook och läsa annonser på Blocket.
Se upp, beroende kan fästa- oavsett ålder.

För er som står utanför, inte ser in innanför Facebooks murar, kan också sägas att möjligheten finns att återknyta gamla bekantskaper på ett smidigt sätt. Ett plus som får folk att gå med och stanna kvar. Trots allt.

Igår kom ett brev från “Göteborgsvarvet” om att det är hög tid att anmäla sig inför 2014. Närmare 40.000 personer är redan klara för loppet. Det mesta tyder på att jag “segar” med beslut fram till det är försent. Joggar på med en för dagen vettig träningsdos, tre - fyra mil per vecka. Inget tempo att skryta med, men det är skönt att vara igång igen. Och det är väl med löpningen som med allt annat, lagom dos är bäst.

I helgen som var kunde man bege sig till Stadsträdgården och lyssna på musik. Här pågick den årligt återkommande Porslins- och Kulturfestivalen. Lena och jag hörde ett par unga sångerskor, med band. Samtliga lät rätt bra och kanske är det musikskolornas förtjänst att “idol”-artister kan skickas ut på turné med så skickliga medmusiker. Var kommer alla ifrån?



Populära inlägg i den här bloggen

Nyskrivet

Glimtar ur ett författarliv - en betraktelse från 2004

Palt