Om ett omslag


Boken skrevs 2003-2004. Utgiven på Författares Bokmaskin 2010


Ibland slår jag upp en sida ur någon av mina böcker. Det där lät som om det finns en hel bokhylla att välja ur. Tre stycken har det blivit, varken mer eller mindre. Vissa dagar känns det inte alls lockande att gå tillbaka. Andra dagar vågar jag läsa om och känner mig faktiskt ganska styrkt - inte så tokigt!
Redan i slutet av 80-talet sa ledaren på skrivarkursen (Staffan Söderblom):
"Gör det - skildringar inifrån sporten är inte så vanliga". Uttalandet apropå mina planer på att skriva en roman med handlingen förlagd i ishockeymiljö.

Boken kretsar kring ett antal personer med koppling till ishockeylaget Malmsund Icebears.
Och titeln? Tja, först gick boken under arbetsnamnet "Tillit" - lite ironiskt eftersom en tilltrodd figur alltid framhöll vikten av "tillit" och, som det visade sig, knappast själv förtjänade att bli betrodd. Till slut blev det Ryssvärme- apropå att värmen från öst kan värma Nordkalotten rejält vissa somrar( vilket en person påtalar) och dessutom förekommer ett par ryssar som besöker Norrbotten utan att ha helt rent mjöl i påsen som man säger.

Och omslagsbilden. Fotot på skidåkaren är taget hemma i Storuman på Stenseleberget. I slalombacken precis där stupet kommer.
 Den påpasslige fotografen var min far Lage och den djärve skidhopparen författaren själv. Året troligen 1967 eller 1968. Bilden är spegelvänd på omslagsfotot vilket ni med lokalkännedom redan märkt.
 I boken flyttas läsaren vid ett tillfälle precis till den här platsen.
" Peter" minns ett skidhopp i sin ungdom. Just i det branta stupet. På väg ner upptäckte han en ren och mötet mellan de två- när väl Peter landat precis intill djuret- skrämde renen så pass att den fick en hjärtattack och låg död när Peter åkte förbi platsen i nästa åk.
Hur mycket har hänt i verkligheten? frågar sig många läsare efter att ha läst en bok. Den här historien är sann. Fråga brorsan.

Skickar med de första sidorna ur boken "Ryssvärme". För er som inte läst boken och för er som glömt att ni läst. Håll till godo!









Populära inlägg i den här bloggen

Nyskrivet

Glimtar ur ett författarliv - en betraktelse från 2004

Palt